Navštíveno 6279x

Ahoj všem,
Tak mě přišly tyto Visoniky z USA
[ Link ] Chtěl bych je dát do kufru do ozvučnice. Mám doma 38mm MDF. Chtěl bych je vedle sebe a aby to dělalo tlaky do okolí. Relativně jsem laik vuči lidem co to dělaj profesionálně. Napadl mě bandpas, nebo raději basreflex? Kufr je cca velký jak ve felicii. Dodatečně doplním bližší informace jak veké to může být. Napájeno to bude zesíkem 2x320w RMS což by mohlo stačit. Pak jsem taky uvažoval že do plata umístím další 2 basáky od MB boschmann 20cm prumer... nebude se to pak zvukově bít? Díky moc všem..

13.05.2008, 09:29 |
DaveX Já vím co ti tady řekne pár lidí.. Na to plato nic nedávej, raději kup pořádné kompa dopředu ;)
Basáky v platě se budou bít s basákem v kufru. Jestli máš 2x320W, na zvuku nezískáš a můžeš je ještě zničit.
Leda bys jim udělal vlastní ozvučnice.
Tlaky do okolí??? tak sis měl koupit 15tky:-D ne sou fakt pěkný to se musí nechat ale je fakt že se ti tu nejspíše dostane rad ať koupíš pořádný kompa dopředu no...
hmm mám 5 dveřove autí. mám v autě teď 20cm basáky boschman a vedle nich 13cm mac 2.13 na předních na zadních dveřích taky mac 2.13 ale ted koumám kufr.. bud nechat plato ciste a uvažoval jsem taky nad tím že se do plata přidají další 2 boschmany at to je celistvé a udělá se bedna která při přiklopení plata vytvoří ozvučnice a vytvořila by se tak pohodová bedna která by měla teoreticky 4 ozvučnice.. 2 pro ty 20cm v platu a 2 pro ty 25cm ktere by mohli cosik zahrát na venek.. komponenty mam napíchnuté jen na rádio, zatím sjem spokojen, v autě to hraje hezky ale jak se otevře auto děs :(.. jinak jsem uvažoval o orionu do kufru v 15" by jeden stačil ne?

14.05.2008, 00:21 |
DaveX to je jasný že bez zesilovače ti venku nepůjde nic slyšet ;) nejlepší by bylo, kdybys koupil do kufru SW se zesilovačem a do plata případně ovály.. pokud chceš "kravál" tak si kup 4k, na 1 a 2 kanál napíchni ovály a na 3 a 4 do můstku nějaký SW.. koukni do bazar autohifi prodávají se tam celkem slušné kousky..
tak bez zesilovačů to ani nejde, napadá mě ale také to zda nebude potřeba lepší baterka.. mám tam 52ah bannerku bezúdržbovku..taková černá s býkem..Takže komponenty na zes a na basáky jsem plánoval 4x100w a vypadá to na mac Z4200 mno a na komponenty.. bude stačit 4x50w magnat clasic 320? nebo raději mac red atack 4800? ono všecky zesilovače by byly stejně schovány za bednou v které by byly ty 2 25cm basáčky :).. vím, že když uvedu zesilovač který bude napájet ty 25tky tak si trhnu ostudu.. vyšel ale celkem solidně Toxic 1500N.. kamarád ho má a je sním nadmíru spokojen.. vím není to jedna z renomovaných značek, ale po zapojení jsem byl spokojen :).. Tak vraťme se k te bedně. Jak jsem dával link výše. Jakou ozvučnici teda? Počítejmě s prostorem 50/60cm výška asi těch 40cm.. jelikož v uzavřence bych to nerad dusil..:)
tak koumám hledám koukám všude možn,ale doprdele jak z tohodle vypočítat ozvučnici a co použít mě nějak nedochází:(
Dual 4 Ohm
250W RMS
500W MAX
48oz Double Stacked Magnet
Treated Foam Surround
Sensitivity: 83.8dB @ 1w/1m
Mounting Depth: 4.75"
Vented Box: 1.75 Cu. Ft.
Round Port Diameter: 4"
Port Length: 9.25"
Sealed Box: 0.65 - 0.85 Cu. Ft.
pokud se někomu podaří tak budu hodně vděčný a experimentovat s X nátrubky a nebo stále předělávat bandpass se mě nějak nechce :(..

16.05.2008, 04:59 |
Ricci Co chces pocitat, ved rozmery ozvucnice mas tam uvedene...
Vented Box: 1.75 Cu. Ft.
Round Port Diameter: 4"
Port Length: 9.25"

16.05.2008, 05:00 |
Ricci teda presnejsie ppovedane mas tam uvedeny objem ozvucnice a rozmer bassreflexu
takže todle je teda přesně to jak to má být? jsem to nedokázal rozluštit.. slovník mě moc nepomohl :(.
Takže pokud to chápu dobře:
Bedna o objemu 1,75 cubick feat
Prumer natrubku je 4"
a jeho delka je 9,25"
?
Jetli je to tak pak neni co resiti :D.. hurá sláva nazdar výletu, alespon vim co a jak,ale ted je další otázka jak udělat 2 vedle sebe.. ozvučnice se musí oddělit nebo je nechat v jednom společném prostoru? Tím mě vznikne objem 3,5 cu. ft. s dvěma basreflexy uvedených rozměrů? Jako abych se přiznal nejak jsem teoretik a na praxi zatim nemam moc nervy:D,ale snažím se a tímto se omlouvám pokud jsem pro někoho vypatlanec,ale každý je nějaký.. :) Peace
tak nakonec teda udělám bednu o objemu podle propočtů(cca 100L pro oba nebudu je dělit a doprostřed umístím 2 nátrubky předepsaných hodnot.
Tak a ted mam dalsi problem.. mam ten 2 kanál zesilovač. byla tam pojistka 40A ta mě při připojení + kabelu odešla, tak jsem jí nahradil nejvýše možnou 30A ta taky odešla.. na zesáku je jen jedna pojistka a vypadá to že kdykoli tam dám novou tak mě shoří při připojení +, nevíte čím to? :( co by mohlo být špatně.. kabel mám 20qm ukostřené to je dobře. Momentálně se snažím rozchodit ty 2 visoniky jen tak na zkoušku zda jedou.. zapojil jsem to dle návodu(každý reprák je dual 4 ohm, na jednu svorku z +- jsem dal + a da druhou - dle návodu - paralelní zapojení, jako že každý má svůj kanál).. venku se rozechcalo,tak mě to nasralo:( bo nemohu dale experimentovat.. snad to někomu pomůže.. díky za každou radu

16.05.2008, 19:42 |
pepe689 | Upraveno: 2008-05-16 19:49:20
bych je teda rozdelil nikdy nevis- myslim ozvucnici
taky bych tak uvažoval když vemu že se tím alespon nebudou navzájem rušit. Kamarád se ptal nějakého hifíka jak dát svoje 12tky do bedny, ci oddelene nebo pospolu a on mu rekl že pospolu, že si budou pomáhat, tak jsem z toho jelen..no když to rozdělím tak se nic nestane,, rozdělení mohu pak klidně zkusit dát pryč a taky se nic nestane :) alespon zjistímco to udělá, ale jako 1. musím vyřešit tu pojistku :-/
Tak držte palce, todle je moje 1. větší zástavba..:)
Nechtěl jsem zakládat nový vlákno kvůli stupidnímu dotazu :)
Budu si vyrábět uzavřenou ozvučnici s objemem 14l viz
[ Link ] . Akorát jsem se dočetl, že magnet musí být vzdálen od zadní stěny minimálně 5cm, ale nikde jsem nenašel info jak moc musí být zkosená zadní strana.
Nějaký všeobecný pravidlo? Zkoušel jsem hledat, ale asi jsem blbej :). Zkosení bych udělal nejraději co nejmenší kvůli místu.
Díky za radu.
To mari: pokud nechceš nemusí být skosená vůbec je to jedno. Skosení se dělá pravě jen kvůly místu aby to pěkně sedlo za sedačky, na nic jiného to nemá vliv....
Super, díky moc. Já právě sedačky zkosený nemám (sedan s nádrží za sedačkama), takže by mi zkosení akorát zabíralo místo. Žil jsem v dojmu, že zkosení se dělá kvůli tomu,aby se zvuk neodrážel přímo od koše SW nazpátek, ale aby se odrážel šikmo na ostatní stěny.
Ještě bych měl další, možná hloupej, dotaz. Když je u tohohle boxu udáno Fc= 60Hz a F-3= 55Hz, tak to znamená, že mám tomu přizpůsobit nastavení dolní propusťi na zesilovači? Nebo to pouze udává špičku?

27.09.2012, 09:15 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2012-09-27 09:15:36
Fc je rezonanční frekvence ozvučnice.
F3 udává frekvenci při poklesu hlasitosti 3dB. Box hraje ale i dále pod touto frekvencí, jak nízko, záleží i na rezonanční frekvenci samotného měniče (Fs). Zjisti Fs a o ořez proveď nad touto hodnotou. Pod Fs rychle narůstá zkreslení.
JouiCZ: ten Toxic má určitě 2x320W RMS a pojistku 40A? Aby reálný výkon nebyl spíše tak 80W RMS.
Díky za další info.
A ještě taková jedna blbá otázka. Hraje taky takovou roli umístění uzavřeného boxu jako basreflexu?
Je mi jasný, že s tím chce laborovat a zkoušet různě bednu umisťovat. Ale chtěl bych si rovnou vyrobit bednu, která bude přizpůsobená k tomu, aby zalezla do levýho blatníku (kvůli místu). A nemám praktickou zkušenost jestli to bude na úkor síly/kvality basu. Magnetem bude dovnitř a membrána bude směřovat do prostoru kufu.
Bude záležet spíše na nastavení LPF u subu. Jde o to aby nebyl lokalizovatelný poslechem. Nenastavoval bych LPF výše než cca 80Hz. Důležité je aby do nastavené dělící frekvence byly schopny zahrát i kompa.