Navštíveno 6881x

Ahoj,
mám dotaz, o se týče napájení toho subwooferu -
[ Link ] A obecně je to dotaz k napájení wooferů. Subwoofer má předpokládám 2 cívky - 2x 1 Ohm. Nicméně výkon subwooferu 3500W RMS je braný jako součet obou cívek dohromady, nebo každé cívky? Jedná se mi o to, jaké se na jeho napájení používají zesilovače... Případně jak to zapojit... Protože sérií získám 2 Ohmy a paralelně zase 0,5 Ohmu, což není už asi moc realizovatelný napájet jedním zesilovačem, že? :D Takže se vyplatí 2 slabší? Případně nechám si poradit co a jak. :)
Díky.
prikon basaku je udaj kterej je teoretickej kazdej vyrobce uvadi neco jineho pritom civky jsou treba stejne ,kazdopadne
prikon basaku je udaj kterej je teoretickej kazdej vyrobce uvadi neco jineho pritom civky jsou treba stejne ,kazdopadne

08.09.2016, 20:27 |
vinzek fa | Upraveno: 2016-09-08 20:30:19
prikon basaku je udaj kterej je teoretickej kazdej vyrobce uvadi neco jineho pritom civky jsou treba stejne ,kazdopadne to chce napajet jednim zesilovacem a pokud to budes zapojovat do 2ohm chce to zesik kterej umi na 2ohmech aspon 2kw pokud to chces na nejaky slusnejsi hrani a neznicit ten basak hned v zarodku
Takže pokud to chápu správně, tak je lepší pro výkon hrát na 1 cívku, kvůli tomu, že mám ve výsledku 1 Ohm?
Napajat len jednu cievku - v ziadnom pripade ...
Moznosti mas viacero, otazka je kolko penazi do toho chces/vies investovat.
Zapojenie cievok paralelne ti da nominalnu impedanciu 0,5ohm, ale v zavislosti od bedne, kablov, atd bude realna impedancia nad 1ohm, cize by to mal zosik zvladnut.
Dalsia moznost zapojit cievky do serie na nominal 2ohmy, a dat monoblok, ktory je stabilny len napriklad do 2ohm, ale ma vysoky vykon (niektore zosiky Stetsom maju 1 a 2 ohm verzie, s rovnakym vykonom)
Čili tenhle zesilovač by ho měl v paralelním zapojení v klidu napájet na 1 Ohm?
[ Link ]
Ano, akurat nezabudnut na poriadne napajanie - dostatok bateriek a hlavne poriadnej kabelaze :)
Od hlavní baterky zepředu mám 50ku kabel dozadu do rozvodny. Tato baterka bude dozadu stačit?
[ Link ] Případně mám starší baterku, kterou jsem měl dříve, jako hlavní - 55Ah, co bude lepší použít?
Stacit nebude....zesik na ten basak slaby...a jdyz uz tak at ten co ti to prodal poradi ... 50 kabel je nedostacujici...
Baterka absolutně nedostacujci!
ono hlavne zalezi na tom co s tim chces delat
Do budoucna bych chtěl postavit SPL auto..
Tak potom treba zacat tymi bateriami a kablami - inak spalis vela subwoofrov a zosikov, kym prides na to, ze sme mali pravdu :)

09.09.2016, 16:40 |
jiriczek | Upraveno: 2016-09-09 16:43:15
Zatím jsem ve fázi, že mám koupené toho a čekám, mnež to přijde - viz příspěvek. Co se týče kabelu, mám od předu od baterky vedenou 50ku dozadu, kde bude rozvody blok z mědi. Rádio Alpine CDE-193BT. Co teda budu (co se napájení týče) potřebovat k tomu, abych mohl pohánět ten woofer?

ten zosik mam zapojeny na 0.5ohm na gzpw 15 takze neviem preco by nemal stacit na ten hydrogen :) a baterku dozadu aspon nieco ako PC4000, osobne mam Hawker HX400 a vpredu optimu YT 50Ah a pod 12V nejdem na hudbe
To neni zly ja nechodil pod 13.9 s gz6000 na 2 jl... co vy delate nevim ono u tech 12v to jiste da 4kw
pokud chces stavet spl auto videl sem tu na bazaru zesik GZ1, 10000
pak bych koupil poradnou baterii a mas to
Co se kabelu tyce tak: prikon repraku mas 3500Wrms, pokud ho budes chtit zdimat, a zesilovac bude mit ucinnost 60%, tak prikon zesilovace bude 4900W. 4900:12V = 409A. Proudova hustota medeneho vodice pro tve ucely je 5-6A na 1mm2. Za predpokladu, ze se ty vodice budou hure chladit, zvolim 5A na 1mm2. 409:5 = 81,8mm2. To je vysledny prurez medeneho vodice. Bylo by jeste dobre zjistit potrebnou delku a spocitat ubytek napeti pri plnem RMS vykonu.
Baterie zvolit podle jejich zkratoveho proudu.

12.09.2016, 21:55 |
DavidCh | Upraveno: 2016-09-12 22:05:19
Tak já se teda přiznám, celý sem si to vycucal z prstu :-D
Ještě jak tam řešíte tu impedanci nahoře, tak nezapomeňte, že čím nižší impedance, tím horší DF zesilovače. Kdo neví co to je, tak ať si hledá na googlu a najde si co to dělá.
Pravda i hnusnejsi bas bavim se o hrani ne o drcnuti

13.09.2016, 14:13 |
rebel | Upraveno: 2016-09-13 14:13:53
Na ten basak by ti i ten zesik stačil napojil bych na 2 ohm na normal hrani jako ti psal : TommyDS
Baterku urcite ne nejakou jebku 50ah ale neco jako holywood 120 hawker hx 400 powercell odysey .
Když už plánuješ zesík za 25000 tak si připrav i aspon 10 000 na baterie minimalně. Pokud budeš mít starou baterku vpředu a dozadu potahnes 1*50 (a když tam dáš pojistku to má něco dosebe jak ti psal :DavidCh s pojistkou ti tam nedoteče nicmoc )a když to napojis to na 0,5ohm tak té sestavě dávám pár hodin hraní u tesca :). Pokud chces neco na spl priprav si tak kabel od altiku dozadu 50 nebo 70 pak nejake kloudne oka ne ty šroubovací pak vzadu treba 2 baterie pak koukej po zesiku a pak napajeni ze zadnich baterek řeš do zesiku, ne od prední normal baterie .