Zdravím lidi. Chci se zeptat,zda sériový benzínový motor bez turba snese nějaké menší "slabší" turbo aniž by po jedné jízdě zakukal:) Nebo je pravidlem dát kované písty atd? Příklad motor fiat punto 1.2 8v 54kW Je to jen pro zajímavost co vlastně ten motor snese.
Když vezmu zmiňovaný motor 1.2 8v 54kW ,bude stačit origo jednotka nebo bude lepší dát jinou ze silnějšího motoru? Vstřiky z něčeho většího. Zapalko origo k ničemu? Moc tomu nerozumím a docela by mě to zajímalo :)
Alig: pokud v te origo jednotce umis hrabat do software tak stacit bude - pokud ne potrebujes nejakou programovatelnou - bud standalone nebo piggyback. Pokud tomu nerozumis tak to dohromady nedas ... A nejde to udelat "levne" takze nema smysl to cpat na nejakej srac ala punto...
Co se týče elektroniky,tak na to člověka mám,který se tím zabývá. Tahle otázka byla jen zajímavost pro mě,co vše ten motor snese a když už na to přijde ,co vše je k tomu potřeba.. Jinak do punta by to nebylo-motor jsem uvedl pouze jako příklad.
Jde ledacos... Z 50kW škodovky s 3x uloženou klikou jde dostat přes 200 koní a při správném naladění to umí fungovat i poměrně dlouho na daný měrný výkon. Ale chce to sakra dobré znalosti a zkušenosti + i nemalé peníze.
leco: 1.2 8v má 54kW dával se třeba do punta s75 Tuner#2: No jasně,že to jde ,tak proč třeba ne z punťáckýho motoru,když to jde i ze škodováckýho..a když to člověk má jako koníčka ,tak proč nezainvestovat :) Jinak pro assassina: Když už na to příjde,tak i z toho punta se dá vystřelit ve velkém :)
Tak zainvestuj a můžeš sem pak dát graf, ale čekat, že tě tady někdo povede za ručičku a řekne přesně jak na to u motoru z Punta je přinejmenším naivní...
podle mě to je kravina... když bys chtěl motor na tunění sáhl bych po 1,8 hgt, díly budou dostupnější, levnější, a výsledný výkon nesrovnatelný. Tunit nějakou 1,2 nebo 1,3 je nesmysl.
jako Honza, stačí koupit Saxo VTS nebo 106 S16 a máš výkonu na rozdávání a pokud by nestačil na těch 1.6 16v se dá posílit celkem "levně" ale pak už to většina lidí neuřídí :)
Dávná zkušenost s tuningem. Škoda rapid 136. Stačilo dát větší karbec. otevřít výfuk a dobře sestavit motor. Náklady cca 5000kč a místo 46KW měla 59Kw. U škocny to šlo dobře. Jen spojce to nešmakovalo. :-)
Alig : nevymýšlaj teplú vodu ... s toho čo píšeš viem že o motoroch a úpravách vela ( nič ) nevieš ... tak radšej nič nerob lebo iba minieš peniaze ... ak chceš z mrzáka 54kw dostať výkon tak ti držím palce chce to dokonalú znalosť a pekný balík penazí ... najjednoduchšie zvýšiš výkon tým že tam dáš iný motor ... SWAP na 1.4 GT napríklad ( v celku výkonný no treba sa oň vedieť postarať ) ale v podstate si môžeš nájsť akýkolvek motor s fiatov ktorý má rovnaké uchytenie motora a dať ho tam ( elektrika je kapitola sama o sebe ) prípadne ak vieš dobre zvárať tak tam daj aj V5 Turbo ;) alebo skús pohladať nejaké auto čo má aj dobré jazdné vlastnosti a teda poriadny podvozok a ták no to už je ale na tebe :) Držím palce ! :)