Navštíveno 15888x

Ahoj,máte někdo zkušenost s touhle věcičkou?
[ Link ] Viděl a zkoušel to někdo osobně?
Nemám v plánu to za ty hrozný peníze kupovat.
Spíš bych si to chtěl zkonstruovat a vyrobit sám...
Jde mi o to,jestli to vůbec kloudně funguje už od výrobce.
S autem nehodlám závodit...
Jen si mi to líbí a jako zábava na noční proč ne :-)
Aha pardon nefunkční link...
jeden týpek to má ve II golfu a nestěžuje si...

03.12.2011, 19:39 |
Olda todle mě zajmá :) sehnat výkresy a hurá do toho.
Tak s výrobou nemám sebemenší problém...
Mám k dispozici CNC centrum,soustruh,Laser i materiál.
Ale chtělo by to někoho chytrého na spočítání a vymodelování toho drážkovaného talíře ve kterém jezdí ty posouvací vydličky.
Navíc pákovej pohyb převést na otočnej.
S co nejmenším počten dílů(násobení vůlí)a s velkým požadavkem na životnost.Přeci jen za co člověk pak tahá...
Teorie je jednoduchá..jen tahání za 2 lanka :-)
Ale domyslet to do funkční podoby dá záhul.
Nechci něco dělat jentak pokus-omyl.Chci si udělat nejdřív funkční model v nějakém CAD prográmku.
Plus žádná složitá elektronika.
Udělal bych to jako na své stařičké motorce.Prostě 7 kontaktů na tom otočném talíři a 7 žároviček uložených v nějakém obalu.R-N-1-2-3-4-5...
No uvidíme pořád váhám jestli do toho jít.
Musel bych nejdřív vyřešit Construct.
A celkově jak s celým řezením ven.
no, za ty peníze, pokud to je funkční, bytelné a trochu spolehlivé, bych se na vlastní cestu asi zvysoka vyto... Ten čas strávený vymýšlením, zkoušením a předěláváním bych obětoval do fušek, když máš takovou výbavu, a máš ty peníze zpět

04.12.2011, 14:47 |
JR Tohle se resilo uz tak pred 8 lety. Vzhledem k tomu, ze furt existujou, tak to asi funguje.
Hm tak to jsem byl ještě na základce a horko těžko bych řešil takové věci :-)
Tak já za to dostanu defakto ještě zaplaceno:-)
Ale nejde o peníze a ztrávený čas.CNC obrábění není jen moje práce,ale i koníček...A když mám jako koníčka i auto,tak to můžu spojit dohromady.
Už ale dochází inspirace co dělat.Mám v plánu si vyrábět odlehčené řemenice atd..Všechno postupem času.
Toto bude hračka...
[ Link ] Nebo možná ještě toto:
[ Link ] Akorát tam by byl problém s provrtáním ...Tak dlouhé nástroje nevedem...
ondrero: cece vymyslet to je asi to jediny co na tom stoji ty prachy, vypalit naky dily na laseru dneska muze kde kdo... akorat ta konstrukce a naslednej vyvoj je tak trosku slozitejsi zalezitost a na vyrobu 1-2kousku absolutne mimo.
Jinak se obavam ze to u tebe s tim engineeringem nebude zadna slava kdyz si neporadis s vyvrtanim dlouhy diry.. vzhledem k tomu za na kanal v palivovy liste zadny extra pozadavky na presnost nebudou tak staci privarit obyc vrtak na kus kulatiny...
Koupit dlouhy vrtkak neni problem a verim, ze by se dal i pujcit ... budto u nejake spratelene firmy, nebo v pujcovne.
[ Link ]
Píšu,že by mohl být problém.(Nevim jak je to s nástrojema na skladě)Né,že nevím jak udělat díru.
Takže to až tak hrozné jak říkáš s tím mým engineeringem nebude...
A opravdu nevim jak bych vařil kus kulatiny na ty naše tvrdokovový nástroje...HSS nevedem.A kupovat si nástroj nehodlám.
A takové navařování,to je tak pro garážníka na klasiku:-)
Řešení to samozřejmě je,ale né tam kde dělám...
Ale to už máme další hromady slovíček a poučování o ničem.
Ještě mi konkrétně žádná chytrá hlava neporadila ohledně toho řazení.
Stačil by jednoduchej nákres v malování.
Né konkretní míry.Jde o inspiraci.
Jinak
Tady třeba jednoduchej model ventilu co jsem kreslil.

A tady plně funkční výrobek...
Akorát musím sehnat lepší membránu a doladit zvuk odfuku.
Tohle odfukuje jak tatra :-)
Ty HKS kopie mají vepředu nějakou hvězdici a ta dělá ten charakteristickej písk.

Takže Pane Assassin pokud víš která bije a že asi určitě víš,můžeš mi třeba pomoct a né mě schazovat ,že neumim dělat díry...
A ty řemenice se zdají být snadný,ale musí se dělat pečlivě...Udžet co nejpřesnější rovnoběžnost ,házivost atd atd...I výběj materiálu není jan tak"hele pepo dej tam tenhle hliník :-)"
Takže to určitě nezvládne jentak někdo jak říkáš.
Ikdyž si vlastně mluvil o Laseru...
já sem to bráchovi naškrkl na papír od ruky , +-nejaká tá míra a funguje to echt

A s cim presne chces pomoc? Pojmenuj problem, protoze treba me prijdou fotky od SQS docela obsahly a da se z nich vicemene vsechno odvodit ... pokud jde o prevod z posuvneho pohybu na rotacni, tak hledej inspiraci treba u motocykloveho razeni.

06.12.2011, 12:37 |
assassin | Upraveno: 2011-12-06 12:40:58
ondrero: sorry nechtel sem te zas tolik zprudit :) ja sem "garazovej bastlir" takze sem zvyklej delat na klasice a obcas mi prijde ze lidi od CNC uz jsou trochu odtrzeni od "opravdove" strojariny, ze delaj i jednoduche veci kde nezalezi na milimetrech na centru v 5ti osach...
vrtak bych si teda koupil za par korun ze svyho a navaril nez resit ze ve vasich hi-end nastrojich nic takovyho neni..
paleni na laseru sem myslel ten box a dalsi dily na ten seqshift, ty remenice jsou jasne na soustruh - souosost a hazivost zas neni takovej problem tohle je typ vyrobku kde vsechny plochy na kterejch zalezi udelas na jedno upnuti..
ad to razeni - tam jediny o co jde je vymyslet ten mechanismus jak prevest rotacni pohyb na posuvnej - myslim ze to neni tak uplne jednoduchy takovej mechanismus navrhnout... bude to tolik casu s vymejslenim a zkousenim ze by sis za tu dobu fuskama vydelal na ten komercne vyrabenej 3x ..
osobne bych to resil jako razeni u motorky (nac vymyslet vymyslene) tzn bubinek s drahama (jejich tvar bude ten orisek), bubinkem otacis tou radickou (system ala rohatka-zapadka) a co do bubinku zapadaj kameny napojene na vidlicky v te moto prevodovce tak na tech vidlickach budes mit ty lanka...

Mno, nez to vsechno vymyslis a odladis, tak to pak ve finale vyjde na tech 4000 eur :o)
presne system s rohatkou jsem mel namysli ... samotny prevod jako velky problem nevidim, spis presne promerit drahy a odladit tvar predlohy, to nejaky cas zabere ...
ja bych asi z duvodu jeddussi vyroby volil ty kotouce, ale pokud neni probem viceose obrabeni, tak ma aspon vice moznosti reseni :-)

06.12.2011, 15:23 |
assassin | Upraveno: 2011-12-06 15:24:24
lukaash: jo resitelny to asi je, ja se spis bojim toho jaky detsky nemoci se casem objevi.. vlivem opotrebeni apod...
ty tvary drazek asi taky nebude uplne legrace vymyslet, navic uz je to dost slozity na to to dat do kupy ciste jen predstavivosti a metodou pokus/omyl .. a navrhnout ten mechanismus rovnou najisto z toho ze vim ty vysledny drahy v jednom smeru(lanko) a otocnej pohyb na vstupu... to uz chce slusny vzdelani - mechanika na urovni VS -strojni.
jo a ty kulisy 2D jsou samo na vyrobu snazsi...
Tak ja predpokladam, ze ma tazatel uz nekolikalete zkusenosti i z konstrukce, nejen cnc obrabeni jako takoveho :-)
Pokud ne, tak bych se do toho ani nepoustel a zacal hledat nejakeho zkuseneho konstruktera, ktery ma hodne volneho casu.

07.12.2011, 14:28 |
Mikoň Nevím, jestli je to přesně to, co hledáš, ale třeba pro inspiraci:
[ Link ]
No jde o to ,že mám hromady času a pokusů-omylů mám hafo...Já si říkal ,že ten otočnej kotouč co je v odkazu je asi nejlepší řešení.
Fukci západek atd bych okoukal z přehazovačky co mám na kole.
Zatím jsem v začátcích a jen scháním info.
Ještě jsem se ani nedíval jak ty lanka na jednotlivé kvalty choděj.
Bohužel dělám jen obrábění...
Začnu tím,že zjistím jak velká bedna se mi do tunelu vlastně vejde a jak je to s chodem lanek.O kolik mm se posouvají atd.Podle toho budu bádat dál.
Přeci jen to je forma zábavy a né nutná důležitá oprava,nebo něco co mě živí...
podle mě by ty dráhy měly jít vypočítat, jsou to přeci jen dráhy, převedené na jiný tvar
crestik: to uz sem psal, samo ze to jde spocitat.. ale chce to mit zakladni znalosti mechaniky.. ing strojar by to mel dokazat:)
Ondero: umel bys vyrobit par veci dle zadani?

08.12.2011, 12:43 |
Olda Já zase potřebuji zjistit jak je udělaný tohle :)
[ Link ] S výrobou taky nemám problémy. Dělám na CNC a mám programovací soft.
Olda: a co te zajima? v ty prevodovce je vsechno jinak.. kola s primejma zubama.. bez synchronu.. stejne jsou poskladany motocyklovy prevodovky.. u aut tomu rikaji dogbox... navrhnout a vyrobit takovou prevodovku neni legrace ikdyz delas na CNC.. ono preci jen kola v te prevodovce jsou i dost o materialu a nasledne tepelne uprave.. mechanismus co tam s tima kolama posouva bude to samy o cem je tu rec.. tzn nejspis ten bubinek s drahama..

08.12.2011, 13:11 |
Olda No hlavně princip jak to tam funguje mě zajmá. Neřikám, že to zvládnu vyrobit, protože to není sranda. matroš, tepelná uprava, rozměry a hlavně jak píšeš je tam rovnej zub a bez synchronů. Vždycky mě to k takovým špajskám táhlo, ale každej si chrání to svoje tajemství. Třeba dlooouho mi trvalo než jsem sehnal jen pitomej výkres na převrtání feldího setrváku pro použití na Fabia klice ve feldím motoru.
system rohatky (posuvny, nebo kyvny pohyb prevedeny na rotacni)
[ Link ] bubinek s predlohou a vidlicky posouvajici ozubena kola
[ Link ] jak to funguje v praxi ...
[ Link ] [ Link ]
Dalsi pohled, co by mohl pomoci ...

12:43 Olda ... kolik ma ta prevodovka rychlosti, ze v poslednich vterinach videa radi 9x?
Olda: tak co se tyka vyroby tak tohle bude lepsi nez klasicka automobilova prevodovka.. preci jen rovny zuby nafrezujes snaz... tohle neni zadna extra veda.. inspiraci pochytis kdyz se podivas na prevodovku z jakykoliv motorky.. materialy a technologie vyroby + tepelny zpracovani bude ale podle me mimo tve moznosti.. navic je tahle prevodovka dost hlucna (kvuli tem primejm zubum ..viz jekot kitovejch felicii)
a zivotnost nic moc.. je to vetsinou par ostrejch hodin a repas. na naky normalni auto podle me uplna zbytecnost.. v provozu ziskat naky desetinky sekundy pri razeni .. mi prijde mimo.
samo ze kdyby se k tomu pristupovalo spravne tzn s vidinou toho ze to pak budes x desitek hodin vyrabet a nakou korunu to spolkne.. tak by to chtelo tu prevodovku komplet spocitat. metoda pokus-omyl tady muze bejt dost draha sranda. ze by ti nejaka firma co tyhle prevodovky stavi a ma to vse za sebou poskytla komplet vykresovou dokumentaci- o tom asi nemuze byt rec.
Rajdlos:Zadej co potřebuješ a uvidíme co se s tím dá dělat...Ale v práci máme socka 4osá CNCčka.Bez připojení na CAM software.Takže složitější 3D operace asi nedám.
A jinak znám řazení v motorkách...nejednu jsem dával dohromady...
A asi to přes ten válec spáchám.
Tady první myšlenka jen sesmolená narychlo.
Chybí tam ta rohatka a přepákování z řadící tyče.
Ale to by mohlo fungovat.

ondrero.. hele to tam muzes udelat to samy jen s tou rovnou kulisou.. tu vypalis.. to je mnohem jednodussi.. u tech motorek je to jako bubinek protoze z toho rovnou trcej vidlicky co soupou kola...
co tam mate za ridici system na tech strojich? bych ti kdyztak v CAM softvaru ten NC kod udelal i na slozitejsi dil, postprocesoru mam docela dost... samo otazka je jestli to stroj schroupe - jestli by mel dostatecnou pamet.
Rajdlos: kdyztak frezuju na klasice a na CNC taky mam cloveka...

09.12.2011, 00:02 |
Olda Lukaash: Kolik má kvaltů nevím, protože to video mi poslal kamoš a nic o té převodovce nevím.
assassin: No do provozu by to asi nešlo, ale jelikož jezdím s feldou závody, tak bych to i uvítal :) Desetinka se občas hodí viz jeden závod kde jsem byl o 0.4s druhej :) Kolo bych vyrobit zvládl. stačí zjistit jaký je použit modul a tradá s tím na mašinu. Ozubená kola vyrábíme a tak by to problém nebyl. Díly na tepelné zpracování také posíláme, takže to by šlo taky. Bubínek bych teoreticky taky dokázal, protože to je pouze kontura obalená na válci a to už jsme tu taky dělali. Ale výkresy nejsou :) a cestou pokus omyl asi néé.

09.12.2011, 09:51 |
Skury | Upraveno: 2011-12-09 09:55:30
Olda:
5ti kvalt

09.12.2011, 09:52 |
Skury | Upraveno: 2011-12-09 09:56:43
6ti kvalt

09.12.2011, 23:04 |
Olda Pěknejch pár koleček :) 6q by byla paráda. škoda že je to vše tak nedostupné.

10.12.2011, 15:31 |
Skury Olda: Kolik chceš za to dát? 5t? :-D Je to sekvence, je to nový... Tak holt zaplatíš 70 kolíků, no. :)
a co nějak upravit selespeed z alfy? Co mi kdysy někdo tvrdil tak by to mělo být namontované na klasické převodovce, kde to samo vystavuje spojku a pak mechanicky řadí

10.12.2011, 19:41 |
Olda Skury: Mě zatím musí stačit zkrácená od ME.. Vím že to stojí kupu peněz, tak si nedělej prdelky hm? :) A co ty? kdy dostavíš funku? :D

11.12.2011, 21:48 |
Skury Olda: Teď si nedělej prdelky ty. :D Joke. ;) Jpo, všechno bude. Ale teď je z dílny lednice... :( Na jaře, věřim tomu. :)

11.12.2011, 23:30 |
Olda Tyve já na to čekám od doby co sem se dostal na FK a doufám, že se taky jednou dočkám :)

12.12.2011, 08:16 |
Skury Hm, to já taky čekám... :)