Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Tuning > Dotaz na elektrikáře-osvětlení LED

o Navštíveno 11169x o
o 28.06.2011, 23:09 | DaNNy
Ahoj,
mám dotaz na elektrikáře, zda by mi pomohli vyřešit následující 2 problémy. Chci trochu osvítit auto. Koupil jsem LED diodový pásek samolepící. Chci osvítit nástupní prostor. Natahal jsem si draty s tím, že to zapojím přes dveřní spínač. Když otevřu dveře, tak se zespoda dveří rozsvítí ledky. Po zapojení mi to sice funguje, ale když otevřu jedny dveře, tak se rozsvítí všechny dveře. Jak to udělat, aby se mi rozsvítily vždy jen ty otevřené dveře? Dveřní spínač spíná mínus a vředu jsou 3 konektory a vzadu 2. Je to klasický dveřní spínač VW(koncern)

Další dotaz se týká zapojení stropní lampičky + k ní chci přidat led diodové pásky pod palubku. Chci to udělat tak, aby když se otevřou dveře, aby se rozsvítila lampička s ledkama pod palubkou. To není problém, ovšem problém nastává, když bych chtěl, aby se rozsvítily ledky i když bych zapnul lampičku manuálně. Nevíte někdo jak na to?

Byl bych vděčný za každou radu, případně schéma apod..

o 28.06.2011, 23:26 | JR
Vezmi si tuzku a papir, vsechno si to namaluj a musis na to prijit. Je to celkem jednoduchy.
o 28.06.2011, 23:38 | DaNNy
Už nad tím přemýšleli 3 lidé a nic moc nevymysleli. Kdyby to bylo jednoduché tak sem nepíšu, ale fakt si nevím rady, proto žádám o pomoc zde.
o 28.06.2011, 23:43 | mr.brain
To ti tři lidé asi moc nepřemýšlejí...

K těm dveřím - nakresli si schéma jak jsi to opravdu zapojil a pokud máš společnou kostru nebo napájení, vysvětluje se všechno - budeš muset použít diody. Nevím kolik mají ty pásky odběr, ale 1A bude stačit určitě.

A ke stropnímu světlu - má tři polohy - zapnuto, vypnuto, zapínání podle dveří. Stačí světlo vyndat a připojit to ke konektoru co vede ke světlu... Resp. si zjistit co tím přepínačem sepneš - kostru nebo proud. Víc fakt není co dodat...
o 29.06.2011, 09:50 | DaNNy
Tak jsem si nakreslil schéma a je to tak jak píšeš. Dveře mají společné +12V a spínač přerušuje mínus. Jakmile otevřu dveře, tak se automaticky pošle +12V do ostatních dveří. Sice mají svůj spínač který je vypnutý, ale jsou spolu propojené(stropní svítilna, komfortka nebo tak) Takže jestli jsem to dobře pochopil, měl bych udělat ke každým dveřím +12V zvlášť?

Ještě k té lampičce. Ta má ještě zpožďovač a stmívač, prý to tohle jednoduché zapojení co píšeš komplikuje. V elektrice se zase tak nevyznám, proto prosím o polopatické vysvětlení nebo to schéma, kdyby jste někdo měl chvilku....
Díky
o 29.06.2011, 09:59 | radek.613
Kouzlo polovodičů.....
o 29.06.2011, 21:14 | Lukin.xxx
z5ná dioda umi zazraky :-))
o 29.06.2011, 22:16 | DaNNy
Chjo, člověk se tady slušně ptá a odpovídáte v hádankách... Jestli myslíš Lukine usměrňovací diody, tak ty mám, ale je třeba napsat kam je mám naletovat?
o 29.06.2011, 23:08 | radek.613
No víš jak, to jsou hádanky pro ty 3 lidi co s tím nehnuli, aby si vzpomněli na fyziku druhého stupně ZŠ.... :-D :-D :-D Ale ne, teď vážně, potrap trochu závity a snaž se chvíli, jestli na to přijdeš, jinak přeci nemůžeš mít z instalace těch věcí takovou radost..... Základní vlastností polovodičového přechodu přeci je, že vede proud jen jedním směrem,ve druhém směru vykazuje značnou, pro Tebe velmi užitečnou rezistenci. Čili použitím diody lze, při akceptování v Tvé aplikaci nedůležitého úbytku napětí, elegantně "určit" kam má proud od spínače jít a kam nikoli.... že nemusím napovídat dál?
o 30.06.2011, 00:29 | JR
A kdyz ti jeste trochu poradim, tak si predstav, ze tim netece elektrika, ale treba voda .... Vypinac je jako kohoutek a dioda jako jednocestnej ventil ...
o 30.06.2011, 19:40 | DaNNy
Tak jsem dnes nainstaloval usměrňovací diody a asi je to propojený meze sebou ještě jinak, protože to vůbec nefunguje. I když otevřu jedny dveře, stále svítí všechny. Diody jsem usadil správně a jsou 100% v pořádku. Jak mám dál postupovat, jak to obejít, aby svítily jen ty dveře, které jsou otevřené?
o 01.07.2011, 00:30 | DJ.Tommik
koukam ze jsme te ispiroval osvetlenim spodku dveri? :-)))))
o 01.07.2011, 00:36 | mr.brain
Určitě jsi je dal všechny správně jo? Pokud svítí všechny, znamená to, že se Ti to ještě někde kostří.
o 01.07.2011, 13:45 | crestik
tak, první prázdninový den, tak snad daj pokoj i někteří místní kantoři
o 01.07.2011, 21:55 | DaNNy
Tak mám nové poznatky. Kabely, na které to mám zapojené na dveřních spínačích, jsou napojené na stropní svítilnu, která je ukostřená. Takže jakmile otevřu jakékoliv dveře, tak se to automaticky ukostří všechno a svítí to všechny. Akorát u řidičových dveří to funguje tak jak má, není tam žádná usměrňovací dioda a když otevřu řidičovi dveře, tak to svítí pouze tam. Ostatní dveře svítí všechny ať otevřu jakékoli... Tak už vážně nevím:-( Usměrňovací dioda v tomto případě mi nic neřeší. Nemá někdo nápad, jak to přemostit aby to fungovalo tak jak chci?
o 01.07.2011, 22:02 | DaNNy
Tommiku, jak to máš zapojené ty? Můžeš mi poradit? Nevím, že to máš taky, inspiroval mě ale Meďák, který měl něco obdobného.
o 01.07.2011, 22:37 | DJ.Tommik
No koukal si na to u me v zime ;-) urcite si vzpomenes "lesteni kol ASA" :-DDD ja to mam origo tak nevim jak je to zapojeny...
o 01.07.2011, 22:50 | DaNNy
Aha, už vím. Na ASI nikdy nezapomenu:-))) Koukal jsem, že jsi navštívil pár srazů a vypadalo to moc pěkně! Ty to máš origo? Já už si moc nevzpomínám. Nemáš foto jak to vypadá?
o 02.07.2011, 12:16 | DJ.Tommik
vic mejlem ;-)
o 02.07.2011, 18:57 | DaNNy
Tak jste měli zase pravdu. Usměrňovací dioda na správnej kabel a správně usměrněná. Funguje to tak jak má, takže díky!!
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.342 sekund.