Navštíveno 11900x

Nevite nekdo z jakyho materialu se vyrabi brzdove kotouce? nebo z ceho by to slo vypalit?

12.12.2009, 12:54 |
Nora :)))) jako myslíš na auto????

12.12.2009, 14:45 |
tcp_radim206 | Upraveno: 2009-12-12 14:46:16
NORA: ano myslim na auto, na lokomotivu se to dela z oceli
To jako ze vemes kus materialu a z toho vyriznes kotouc a das na auto? Pokud to bude pro tchyni, tak chapu, jinak...
Většinou litina, ale i ocel a jsou různý tvrdosti ve stupních brinela. Pak záleží na kombinaci desek aby to brzdilo. Pálit tak max. na scoota jako si dělal kamarád, na auto určitě ne.
Vim z ceho, ale reknu ti jen jedno:
NEBLAZNI!!

12.12.2009, 22:02 |
Kesam Lokomotiva nemá kotouče mede akorát tak možná osobní vagon ten má na nápravách jeden kotouč.
prosimťe, co máš za auto, že ti je líto utratit pár korun ZA BRZDY?

12.12.2009, 22:12 |
achyl | Upraveno: 2009-12-12 22:14:26
Kesam- no já sice jen stavím vlaky ale na podvozkách na každé hřídeli 2x kotouč. aspon u tech ktere sem doposud vydel tzn čd,S-bahn,metro pro Prahu,Maracaibo,a ješte nejaky ale to asi nemá cenu rozepisovat

13.12.2009, 00:35 |
Kesam achyl já se bavím o klasickém osobním vagonu mede in čssfr :-)
Promin achyl, ale co se tyka vlaku tak se nad naseho Kesama nepovysuj. Bo te veme drezinou po zadech:))

13.12.2009, 03:46 |
Kesam kolejnicí :)))
kozlustechnykus : a proc si myslis ze se na to ptam z jakeho mateialu to je ????? abych nemusel vzit nejakej ten material a uriznout to z toho asi
Dekuji vsem za odpoved, byla vystizna i kdyz jsem se nic nedozvedel, krome Tuner#2 tomu diky,jinak vidim ze to tady je porad stejny ::-))))

13.12.2009, 13:36 |
Kesam :-) no a co teda budeš dělat???

13.12.2009, 22:09 |
Směty Tuner#2: Nechci nějak rejpat, ale ocel se měří v Rockwelech a ne v Brinelech. Brinel je na měření Hliníku i když dá se měřit i ocel, už si nevzpomínám jak se převáděla tvrdost mezi obouma, ale jestli mě nemate stařecká mysl pak to končilo někde kolem 35 Rockwelů a to je tak kolem 100 kilo takže v podstatě jen zušlechtěno. Ale na kotouče by to mělo stačit. Předpokládám že by se měl použít materiál který bude houževnatý a s a při kalení se dostane na nějakých 32 - HRC podle mého tak 14220 a nebo 16420, ale to je jen má doměnka. Myslím si že by měl mít malý obsah uhlíku.
no sice se tu stále píše o ocelích různých tříd ale po většinou se přece kotuče dělají zatím z šedé litiny. ale samozřejmě má každá značka své výrobní tajemství..
Směty: Můj výrobce kotoučů mě psal hodnoty ve stupních Brinela, někde to mám doma zahrabané. Nejsem strojař, takže v tomhle se nehádám jen jsem napsal co vím z vlastní zkušenosti.

14.12.2009, 19:04 |
Směty Tuner#2: Dnes jsem se bavil o kotoučích přímo s klučinou co s tím měl co do činění a říkal že se dělají z nějaké kvalitní šedé litiny jak již výše zmínil Píďa. Ty ocely byly můj výstřel do tmy, podle jeho lov je litina stabilnější na tepelné rázy, tudíž by se neměla kroutit i když ono je vše možné... :-D musím se ti omluvit v tomto případě bych ty brinely i chápal. Nedokázal jsem pochopit jak se ocel měří Brinelem.
Já teda netvrdím, že kotouče nemůžou bejt i z ocele ale co pmataju já tak spíš šdá litina a její příbuzenstvo. Ale jestli se tvrdost něří brinelem, rockwelem nebo wikrsem to si už nepamatuju. já si jen pamatuju sharpiho kladivo :-)

15.12.2009, 20:14 |
Směty Píďa jako bejvalej kalič, teda klič oceli můžu říct že ocel Rockwelem, Hliník Brinelem a Wikrse jsem nikdy nepoužil. Ale kladivo je taky dobré. :o)
sice nevim proc to resite, ale jeste dodam jeden material a tim je keramika
Frenkie: Vzhledem k tomu, že zakladatel tématu si chtěl kotouče udělat sám, tak keramika u nás jaksi padá, ale třeba já mám na zakázku odlité kotouče podobné jako měla 130LR. Pokud se najde víc lidí jako v mém případě, tak se to nechá u nás odlejt a obrobit na zakázku a klidně si tam můžeš zvolit i tvrdost. Keramika je trochu někde jinde cenově v řádech desetinásobků.